Sayı Doğrusu – Açıklama ve Örnekler

Sayı Doğrusu Nedir?

Sayı doğrusu, kesirler, tam sayılar ve tam sayılar gibi sayıların düz bir yatay çizgi üzerine eşit olarak yerleştirilmiş resimsel gösterimi olarak tanımlanır. Sayı doğrusu, sayıları karşılaştırmak ve sıralamak ve ayrıca toplama ve çıkarma gibi işlemleri gerçekleştirmek için bir araç olarak kullanılabilir.

Sayı doğrusu üzerindeki sayılar, doğal ve tam sayılar olmak üzere tüm sayı kümelerini içerir. Tam sayılar kümesine örnek olarak: (0, 1, 2, 3,4,5,6…….) verilebilirken doğal sayılar şunları içerir: 1, 2, 3, 4, 5, 6….

Bir sayı doğrusu üç temel bölümden oluşur. Ortada, genellikle sıfır ile çizilen orijin vardır. Bu anımsatıcıyı uygulayarak orijinin sıfır olduğunu hatırlayabilirsiniz: “Çoğu şeyin kökeni hiçbir şey değildir.”

Pozitif sayılar orijinin sağına, negatif sayılar ise orijinin soluna çizilir. Doğrunun sonsuza kadar devam ettiğini göstermek için yatay doğrunun uçlarına oklar konur.

Bir sayı doğrusu bulmak için:

  • Uygun uzunlukta düz bir yatay çizgi çizin.
  • Eşit aralıktaki noktaları işaretleyin.
  • Orta noktayı sıfır ile çizin.
  • Orijinin sağında +1, +2, +3…… vb. noktalarından başlayarak işaretli noktaları çizin.
  • Aynı işlemi orijinin solunda -1, -2, -3…… vb. ile başlayan sayıları çizerek yapın.

Sayı çizgileri çocuklara basit sayılarla toplama ve çıkarma işlemlerinin nasıl yapılacağını öğretmek için kullanılabilir. Bu öğretim yöntemi önemlidir, çünkü öğrenciler işlemleri görselleştirebilir ve bu nedenle hızlı bir şekilde öğrenebilir ve anlayabilirler.

Sayı doğrusu kullanarak toplama

  • Sayı doğrusu üzerinde pozitif sayılar nasıl toplanır

Bildiğimiz gibi, iki pozitif sayı toplandığında, toplam her zaman pozitif olacaktır. Bu nedenle pozitif sayılar toplanırken hareket yönü sağa doğrudur.

Örneğin, bir ve dört, (1+4) = 5: Önce sayı doğrusunda 1 rakamını bulun ve 4 adım sağa gidin. 1’den 4 adım ilerledikten sonra bulduğunuz sayı 5’tir. Dolayısıyla cevap 5’tir.

İki negatif sayının toplanması negatif bir sayı ile sonuçlanır. Bu nedenle negatif sayıları toplamanın yönü sol tarafa doğrudur. Örneğin, (-2) + (-3) toplamak için.

Önce sayı doğrusu üzerinde -2’yi bulun ve 3 adım sola kaydırın. Bir sonraki sayı -5. Dolayısıyla cevap -5’tir.

Sayı doğrusu kullanarak çıkarma işlemi

  • Pozitif sayıları çıkarma

Pozitif sayıları çıkarırken, ikinci sayının değerini referans alarak sola doğru hareket edin.

Örneğin, 6-3’ü çıkarın; Bu durumda, ikinci sayı 3 ve ilk sayı 6’dır. 6 sayısını sayı doğrusunda bulun ve 3 adım sola hareket ettirin. Bir sonraki sayı cevap olan 3’tür.

  • Negatif sayıları çıkarma

Sayı doğrusu üzerinde iki sayıyı çıkarmak için, ikinci sayının değerini referans alarak sağa doğru hareket edin.

Örneğin‘den -2 – (-4)’ü çıkarınız;

Sayı doğrusu üzerinde -2 sayısını bulun. 2 sayısını veren sağa doğru 4 adım ilerleyin.

Çarpma işlemi bir sayı doğrusu kullanılarak da yapılabilir. Bu durumda, değerleri yerleştirmek için daha uzun bir sayı çizmeniz gerekir. Çarpılan sayılara bağlı olarak uygun bir ölçek seçerek bir sayı doğrusu çizebilirsiniz.

Örneğin, 5 ile 3’ü çarpmak için;

Bu problemi, başlangıç noktasından başlayarak 5 adımda üç kez sayarak çözebilirsiniz.

15, bu durumda, doğru cevaptır.

Yorum yapın