Negatif Sayılar – Açıklama ve Örnekler

Negatif sayılar üzerine çalışmak bazı insanlara biraz sıkıcı gelebilir.

Bu kişilerin neden negatif sayılar çalışılmalı gibi soruları var.

Negatif sayılar günlük yaşamlarıyla nasıl bağlantılıdır?

Bu makalede, negatif sayıların ne olduğunu, işlemlerini ve sayıların gerçek hayatla nasıl bağlantılı olduğunu öğreneceğiz.

Negatif sayıların tarihi, Hint alt kıtasındaki matematikçilerin bunları kullanmaya başlamasından bin yıl öncesine dayanmaktadır. Avrupalılar daha sonra negatif sayılara ilgi göstermiş ancak onları benimseme konusunda çok isteksiz davranmışlardır.

Mısırlılar da negatifi küçümsüyorlardı ve bir noktada negatif sayıyı saçma olarak görüyorlardı. Bunun nedeni o dönemde kullandıkları matematiğin sadece çevre ve alan gibi geometrik kavramlara dayanmasıydı. Avrupalılar daha sonra, bilginler Kuzey Afrika’dan aldıkları Arapça metinleri çevirmeye başladıklarında negatif sayıları yakalamaya başladılar.

Bu kısa tarihten öğrendiğimize göre, parlak ve zeki bireylerden oluşan bu nesiller başlangıçta negatif sayı kavramını kabul etmekte zorlanmışlardır.

Negatif sayıların önemini keşfettikten sonra nihayet bu fikri benimsediler.

Negatif Sayı Nedir?

Negatif sayı, değeri sıfırdan küçük olan bir sayıdır. Negatif sayılar, bir sayının önünde eksi veya tire (-) işareti ile sembolize edilir.

Orijinin solundaki sayı doğrusunda temsil edilirler. Negatif sayılar tam sayı, kesir ya da ondalık sayı olabilir. Örneğin, – 2, – 3, – 4, – 5, -2/3, -5/7, -3/4, -0,5, -0,7. vb. negatif sayılara örnektir. Bu durumda, bu sayılar negatif iki, negatif üç, negatif dört ve benzeri şekilde telaffuz edilir.

Negatif sayının birkaç farklı yorumu vardır. Ve bunlar:

  • Negatif sayı, sıfırdan küçük bir sayıdır
  • Sayı doğrusu üzerinde sıfırın solunda kalan sayılar
  • Pozitif bir sayının tersi olan bir sayı
  • Negatif bir sayı, bir şeyin kaybını veya yokluğunu temsil eder.
  • Yönü olan bir miktar

Negatif Tamsayı Nedir?

Negatif tamsayı, değeri sıfırdan küçük olan bir tam sayıdır. Negatif tam sayılar normalde tam sayılardır, örneğin, -3, -5, -8, -10 vb.

Negatif tamsayılarla işlemler

Negatif tamsayıların farklı hesaplamalar yapmak için kuralları vardır. Bunlar şunlardır:

  • Negatif ve pozitif bir tamsayının toplanması

Negatif ve pozitif bir tamsayı toplanırken, tamsayılar çıkarılır ve büyük olan mutlak değerin işareti yazılır. Başka bir deyişle, küçük bir negatif tamsayı daha büyük bir pozitif tamsayıya eklendiğinde, tamsayılar çıkarılır ve pozitif bir işaret verilir. Örneğin,

8 + (- 2) = 6. Benzer şekilde, küçük bir pozitif ve büyük bir negatif tamsayı toplandığında, toplam her zaman negatiftir. Örneğin, – 5 + 3 = – 2.

Negatif tamsayılar toplanırken, sayılar toplanır ve toplam orijinal tamsayıların işaretini alır. Örneğin, – 5 + (-1) = – 6.

  • İşaretli tamsayıları çıkarma

Negatif bir tamsayıdan pozitif bir tamsayının çıkarılması, o tamsayının negatifinin eklenmesine eşdeğerdir. Örneğin, -10 – 15 = -10 + (-15) = -25.

Negatif bir tamsayıyı başka bir negatif tamsayıdan çıkarmak, o tamsayının pozitifini toplamaya eşittir. Örneğin, 13 – (-14) = 13 + 14 = 27.

  • Negatif tamsayılarda çarpma ve bölme

Negatif bir tamsayı başka bir negatif tamsayı ile çarpıldığında, çarpım pozitif olur. Örnek, -4 x -4 = 16. Benzer şekilde, negatif bir tamsayının başka bir negatif tamsayıya bölünmesi pozitif bir bölümle sonuçlanır.

Pozitif bir tamsayının başka bir negatif tamsayı ile çarpımı negatif bir çarpımla sonuçlanır. Örnek, -2 x 5 = -10. Ve pozitif bir tamsayının negatif bir tamsayıya bölünmesi negatif bir bölümle sonuçlanır.

Negatif Tamsayıların Gerçek Hayattaki Uygulamaları

Değerlerine bakılmaksızın, negatif tamsayılar hayatın farklı alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Negatif sayıların aşağıdaki gerçek hayat uygulamaları, onları öğrenmenin avantajını görmeniz için sizi motive edecektir.

  • Bankacılık ve Finans Sektörü.

Bankalar ve finans kurumları borç, kredi ve para gerektirir. Bu nedenle, bir alacak ve borç işlemini birbirinden ayıran sayılara ihtiyaç vardır. Karlar ve zararlar da sırasıyla pozitif ve negatif sayılarla tanımlanır. Negatif sayıların kullanıldığı bir diğer alan da borsadır. Pozitif ve negatif sayılar hisse fiyatlarındaki iniş ve çıkışları göstermek için kullanılır.

Para yatırma işlemleri normalde pozitif bir işaretle gösterilirken, para çekme işlemleri negatif bir işaretle gösterilir.

  • Bilim, mühendislik ve tıp

Negatif sayılar hava tahminlerinde bir bölgenin sıcaklığını göstermek için kullanılır. Fahrenheit ve Celsius ölçeklerinde sıcaklığı göstermek için negatif tam sayılar kullanılır.

Örneğin mühendislikte, kazanlar ve buhar makineleri gibi aletlerde negatiften pozitif tam sayılara kalibre edilmiş basınç göstergeleri ve termometreler kullanılır.

Kan basıncını, vücut ağırlığını ve uyuşturucu testini ölçen cihazların tümü negatif veya pozitif ölçek kavramına göre çalışır.

  • Negatif tamsayıların diğer gerçek hayat uygulamaları

Futbol, hokey ve basketbol gibi sporlarda gol farkları negatif tam sayılarla gösterilir.

Asansörler, hız göstergeleri ve alkolmetreler negatif ve pozitif değerler kullanır.

Yorum yapın