Negatif Sayılarla Hesaplamalar 2022

Negatif Sayılarda Bu Senaryoyu Düşünün

Negatif sayılar bazı insanlar için çok kafa karıştırıcı bir kavram haline gelebilir. Sıfırdan küçük bir şey ya da ‘hiç’ düşüncesini gerçek anlamda görmek zordur. Bunu anlamakta zorlananlar için, bunu daha kolay anlaşılabilecek bir şekilde ele alalım.

5 + ? = -12 gibi bir soru düşünün. ? kaçtır? Temel matematik zor değildir ancak bazıları için cevap 7 gibi görünebilir. Diğerleri 17 ve hatta bazen -17 cevabını verebilir. Tüm bu cevaplar kavramı biraz anladıklarını gösterir, ancak yanlıştırlar.

Bu kavrama yardımcı olmak için kullanılan uygulamalardan birkaçına bakabiliriz. İlk örnek finansal görünümden gelmektedir.

Bu Senaryoyu Düşünün

20 Türk Liranız var ancak 30 TL bir ürün satın almayı seçtiniz ve 20 tl vermeyi ve 10 tl daha borçlanmayı kabul ettiniz. Böylece negatif sayılar açısından nakit akışınız +20’den -10’a düştü. Böylece 20 – 30 = -10. Bu bir çizgi üzerinde gösteriliyordu, ancak finansal matematik için çizgi genellikle bir zaman çizelgesiydi ve bu da negatif sayıların doğasının üzerinde karmaşıklık katıyordu.

Teknolojinin ve programlama dillerinin gelişmesi, bu kavrama yeni başlayanlar için yararlı olabilecek başka bir bakış açısı eklemiştir. Bazı dillerde, mevcut bir değeri 2 ekleyerek değiştirme eylemi ‘Adım 2’ olarak gösterilir. Bu, bir sayı doğrusu ile güzel bir şekilde çalışır. Diyelim ki şu anda -6’da oturuyoruz. 2. adıma geçmek için 2 sayıyı sağa kaydırırsınız ve -4’e ulaşırsınız. Aynı şekilde -6’dan -4 adımına geçmek için de 4 adım sola gitmek gerekir ((-) eksi işareti ile gösterilir. Bu kavramı görmenin daha ilginç bir yolu da sayı doğrusu üzerinde artan hareketler fikrini kullanmaktır. Sağa doğru hareket etmek için artırma ve sola doğru hareket etmek için azaltma terimlerini kullanarak negatif sayı sorunlarına yanıt bulunabilir. Bir örnek: herhangi bir sayıya 5 ekleme eylemi, 5 artırma ile aynıdır. Yani 13’ten başlarsanız, 5 artırmak, 18’e ulaşmak için zaman çizelgesinde 5 birim yukarı çıkmakla aynı şeydir. 8’den başlayarak -15’i işlemek için 15 azaltır veya 15 birim sola hareket ettirir ve -7’ye ulaşırsınız.

Bu fikirleri bir sayı doğrusu ile birlikte deneyin ve sıfırdan küçük sorununu aşabilirsiniz, bu doğru yönde atılmış bir adımdır.