KDV Hesaplama Aracı

*Doldurulması zorunlu alanlar.





Diğer Hesaplama Araçları
İhtiyaç Kredisi Hesaplama Konut Kredisi Hesaplama
İş Yeri Kredisi Hesaplama Taşıt Kredisi Hesaplama
Yüzde Hesaplama Kâr Hesaplama

KDV Hesaplama

KDV Hesaplama aracına KDV oranı ve KDV dahil tutar yazılarak KDV hesaplama işlemi yapılabilir.



KDV Nasıl Hesaplanır?

Yani KDV tutarı = Mal veya hizmet bedeli x KDV oranı şeklinde hesaplanır. Örnek : KDV oranı %18 olan 1.000,00 TL tutarındaki bir malın KDV tutarı nedir? KDV Tutarı = 1.000,00 x 0,18 = 180,00 TL KDV hariç hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: ( Brüt tutar ) / (1 + (Vergi oranı) dır. Bizim hesaplama araçımız ile bu işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.


KDV Nedir?

Katma değer vergisinin kısaltması olan KDV ülkemizde yapılan ticaretler de mal ve farklı hizmetlerde teslim alma ve teslim etme süreci içerisinde hizmeti veya malı alan kişinin karşı tarafa ödeyeceği vergidir. Malın üretimi ile başlayıp tüketimine kadar devam eden bu süreç içerisinde kişinin kazandığı katma değer üzerinden aldıkları vergi matrahından düşülmesine olanak sağlayan veya bu süreçte izlenen her yolu vergileyen genel bir vergidir diyebiliriz.


Hesaplanan KDV Nedir?

Mal ve hizmet teslim etmek amacıyla sektörde bulunan tacirler gerekli belgeleri düzenlemekle yükümlüdürler. Bu belge üzerinde mal ve hizmet bedeliyle birlikte KDV tutarı yazar. Ürünleri veya hizmet verdikleri kişilerden hizmet bedeli ve KDV tutarını alırlar. Bu adımda izledikleri KDV alma yoluna “Hesaplanan KDV” adı verilir.


KDV Beyannamesi Ne Zaman Bildirilir?

Beyannamelerini aylık olarak bildiren kişiler bulundukları ayı ele alırlarsa en geç ayın 24’üne kadar teslim etmelidirler. 24. Günün akşamına kadar vakitleri vardır.


KDV Ne Zaman Ödenir?

Sene içerişinde beyanname verdiğiniz ayın en geç 26. gününe kadar ödemeyi karşı tarafa yapmalısınız. Tüketiciler bu durumda mal ya da hizmet satın alma aşamasında bu vergileri gerçek yüklenici tarafından malın fiyatıyla beraber bulunan fatura kanalı ile birlikte öderler.



İndirilecek KDV nedir?

İşletmeler karşı taraftan mal aldıkları takdirde mal ve hizmet veren kişiye ödedikleri Katma Değer Vergilerinin toplamına indirilecek KDV denir.


KDV’den Matrah Bulma Nasıl Yapılır?

Vergi tutarını bilmek bu konuda büyük rol oynamaktadır. Eğer vergi tutarını biliyorsanız formül ile kısaca matrah bulma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

KDV tutarı / (Vergi oranı / 100 ) Bu işlem ile matrah bulabilirsiniz.

Belirtilen formüle göre katma değer vergisi 190 TL olarak belirlendiği takdirde 190 / (19/100) = 190 /(0,19) = 1000 TL olarak bulunur.


KDV Kimden Alınır?

1- Ticari, sanayi veya serbest meslek gibi faaliyetlerde bulunan herkesten alınır.

2- Mal veya hizmet ithalatı yapan herkesten alınır.

3- Farklı faaliyetler ile gerçekleştirilen bütün hizmetlerden alınır. Örneğin Televizyon, posta, telgraf gibi meslekler bunun içerisindedir.

4- Yasal bahis oyunları da bu vergiye tabi tutulmaktadır.

5- Konser veya profesyonel kişilerin etkinliklerinden de alınmaktadır.

Sizin İçin Seçtiklerimiz
Ortalama Hesaplama Kaç Saat Geçtiğini Hesaplama
İskonto (İndirim) Hesaplama Kdv den matrah bulma
Yüzde indirim hesaplama İki Tarih Arası Hesaplama